Deze blog is geschreven voor So Posh, door Birk Sepp. Hieronder is de automatische vertaling van deze blog. Dat houdt in dat sommige zinnen wellicht niet helemaal kloppen. Ik zal dat in de toekomst aanpassen, maar voor nu wil ik het toch graag al delen met jullie.
Zo ongereguleerd: een overzicht van de regelgeving op de markt voor diercosmetica
SO UNREGULATED is een serie die bedoeld is om de huisdierenmarkt te informeren over de stand van zaken in de diercosmetica-industrie. We hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de wetenschap en onze producten ontwikkeld. Er is nog zoveel te leren. Deze serie is een uitnodiging om bij ons te studeren. We gaan onze bevindingen op deze blog delen en andere experts uitnodigen om hun kennis te delen in onze binnenkort te verschijnen podcast. Als je meer wilt weten over de chemie en trends van hondencosmetica, dan ben je hier op de juiste plek.
Laten we beginnen met enkele statistieken:
-
Ongeveer 1 op de 4 honden zal op een bepaald moment in hun leven een tumor ontwikkelen. Bijna de helft van de honden ouder dan 10 jaar krijgt kanker. [ 1 ]
-
80% van de honden op 8-jarige leeftijd en 20% van de honden op 1-jarige leeftijd zullen tekenen van artritis vertonen. [ 2 ]
-
De geschatte prevalentie van dermatitis bij honden is ongeveer 10-15%. [ 3 ]
Het is duidelijk dat het voeden van uw huisdier met generieke brokken, die meestal uit maïs en smaakmakers bestaan, op de lange termijn gezondheidsproblemen zal veroorzaken. De meeste eigenaren van gezelschapsdieren weten dit al, en daarom is de markt voor premium hondenvoer booming. Maar hoe zit het met de cosmetica waarmee we onze honden schoonmaken?
In 1976 lanceerde de EU de Cosmeticarichtlijn, nadat duidelijk werd dat de ongereguleerde cosmetica-industrie ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt voor een groot deel van de mensheid. De richtlijn werd in 2009 opnieuw geëvalueerd en de EU-brede verordening betreffende de handhaving van cosmeticaproducten werd in 2013 volledig van kracht.
Samengevat definieerde de wet een breed scala aan voorschriften met betrekking tot O&O, testen, productie, etikettering en marketing van cosmetische producten:
-
Dierproeven werden verboden.
-
Er is een lijst met toegestane en verboden stoffen gemaakt;
-
Omdat veel conserveringsmiddelen werden verboden, moesten de productiefaciliteiten zich nu aan strikte sanitaire richtlijnen houden;
-
Om hun zuiverheid te garanderen en de bijbehorende milieuproblemen te elimineren, moesten de gebruikte chemicaliën nu worden geproduceerd volgens de GMP (Good Manufacturing Practices);
-
Alle etiketten op cosmetische producten moesten nu elk ingrediënt vermelden dat ze bevatten.
Nadat de markt zich had aangepast aan de regelgeving, was er een grote daling in gezondheidsproblemen met betrekking tot giftige cosmetica. Super goed!
Laten we eens kijken hoe het woord ‘cosmetica’ in de wet wordt gedefinieerd.
“De verordening specificeert zes functies met betrekking tot externe delen van het MENSELIJK LICHAAM voor producten die cosmetische producten kunnen zijn, namelijk:
-
om schoon te maken;
-
parfumeren;
-
om het uiterlijk te veranderen;
-
beschermen;
-
in goede staat houden;
-
lichaamsgeuren te corrigeren.”
“De Handhavingsverordening Cosmeticaproducten is alleen van toepassing op de producten die bedoeld zijn om op het menselijk lichaam te worden gebruikt. Dierlijke cosmetica is per definitie bedoeld om op dieren te worden gebruikt. De regelgeving is niet van toepassing op dierlijke cosmetica. Wat?!”
Nu ga je je afvragen wat de regels zijn voor de markt voor dierencosmetica? Het antwoord: ER ZIJN GEEN.
Oké, we hebben gelogen. Om absoluut correct te zijn, aangezien de consument van dierlijke cosmetica de persoon is die ze koopt, zijn de EU-consumentenrechten van toepassing. De consument heeft het recht om defecte producten te retourneren, waarheidsgetrouwe advertenties te ontvangen, enz.
En dat is het zo’n beetje.
Hier zijn enkele volledig legale en helaas vrij gebruikelijke praktijken bij de productie van cosmetica voor dieren:
-
Partijen chemicaliën gebruiken die als te onzuiver worden beschouwd om in menselijke cosmetica te worden gebruikt;
-
Om geen van de gebruikte ingrediënten op het etiket te vermelden of alleen de onschadelijke;
-
Omdat de omstandigheden voor het produceren of mengen van de chemicaliën onhygiënisch zijn, pompt u het uiteindelijke mengsel vol met giftige conserveermiddelen, zoals formaldehyde.
Een haai ondergedompeld in formaldehyde. Je weet wel, dezelfde chemische stof die wordt gebruikt als conserveermiddel in cosmetica voor dieren.
We willen vooral het gebruik van formaldehyde benadrukken. In onze ervaring kunnen we vol vertrouwen zeggen dat het aanwezig is in ten minste de helft van de merken voor hondencosmetica op de markt. Zeker in de meer generieke en populaire. Als u DMDM Hydantoïne op het etiket ziet, ren dan.
Omdat wij mensen geen vacht hebben, is onze huid veel dikker en bestand tegen externe stressfactoren. Het belangrijkste doel van de vacht van een hond is om ze warm te houden en de huid te beschermen tegen allerlei omgevingsstressoren die ze kunnen tegenkomen, zoals bacteriën en chemicaliën. We hebben besloten om onze honden te laten weken in bacteriën en chemicaliën. Wekelijks.
Wat zijn volgens u de langetermijngevolgen voor de honden? Als je denkt aan kanker, dermatitis, artritis, allergieën of zelfs dementie, dan heb je helemaal gelijk. Hoe denkt u dat deze chemicaliën de gezondheid van trimmers beïnvloeden, die 8 tot 10 uur per dag besteden aan het wassen van huisdieren?
Dus wat is de oplossing? Hoe zorgen we ervoor dat we onze huisdieren niet langzaam vergiftigen met god-weet-wat? Hoe zorgen trimmers ervoor dat ze zichzelf niet vergiftigen?
Nou, we hebben ons eigen merk gecreëerd, SO POSH. Zo weten we precies waar we onze dierbaren mee wassen. Maar voor jou? Ik denk dat je een merk moet vinden dat je kunt vertrouwen. Als dat niet genoeg voor je is, kun je jezelf het beste opleiden.
Leer uzelf op de hoogte van de regelgeving, de chemie, de praktijken van de cosmetische industrie en de fysiologie van honden. Omdat we nog geen enkele bron voor al deze informatie hebben gevonden, zal dat alles ofwel een paar semesters op de universiteit kosten, ofwel honderden uren georganiseerd onderzoek.
Of je houdt onze blogs in de gaten!
Stay Posh!
De originele blog vind je hier: https://www.soposh.eu/post/so-unregulated-an-overview-of-the-regulations-governing-the-animal-cosmetics-market
Geef een reactie