De informatie hieronder is informatie verkregen van de website van Arctic Blue. Er staan vele linkjes die ontzettend veel interessante informatie bevatten.
Als je op de linkjes klikt dan verlaat je de website van Op vier pootjes. Wil je weer terug naar de shoppagina? Klik dan hier.
Principes Arctic Blue
Bij Arctic Blue hebben we 6 verschillende principes.
Een paar ken je misschien al:
1. We zullen nooit krill olie in het assortiment opnemen, omdat dit het voedsel van walvissen is. Daarnaast heeft het geen goede prijs kwaliteit verhouding heeft, omdat het bijzonder weinig EPA/DHA bevat.
2. We zullen nooit (geconcentreerde) visolie van sardientjes en ansjovis opnemen, omdat deze olie gemaakt wordt van hele vissen die worden vermalen. Olie van deze vissen zal ook nooit het MSC-keurmerk dragen. Wij vinden dat je beter olie kunt maken van de filet-snijresten, nadat de vis voor menselijke consumptie is gebruikt. Daarnaast zijn ansjovis en sardientjes het menu van de dolfijn, zeevogels, zeeleeuw en walvissen.
3. We zullen altijd MSC gecertificeerde visolie gebruiken en daar hebben we goede redenen voor.
Op het gebied van kwaliteit hebben we de volgende 3 principes. Pure Arctische MSC visolie moet schoon, vers en natuurlijk zijn.
Maar wat betekenen deze mooie woorden nu precies?
4. Schoon
Pure Arctische MSC visolie wordt gemaakt (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw. Deze vis zwemt in de Barentszzee die ligt tussen Nova Zembla, Spitsbergen en Noord-Noorwegen. Eén van de schoonste wateren ter wereld, ver weg van de plastic soep in de Grote Oceaan tussen Azië en Zuid-Amerika.
De realiteit is echter dat bijna alle vis ter wereld wel iets van verontreiniging bevat. Vandaar dat er op de aanwezigheid van meer dan 200 mogelijke chemische stoffen wordt getest. De belangrijkste zijn zware metalen, PCB’s en dioxinen.
Wanneer deze gevonden worden, wordt de olie hierop gezuiverd met geavanceerde technieken, waardoor Pure Arctische MSC visolie een extreem schone olie is. Ze is dan ook uitermate geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen, die wel de waardevolle hersenbouwstenen kunnen gebruiken, maar natuurlijk geen verontreinigingen uit vis.
Terecht dat de Noren, natuurmensen als ze zijn, trots zijn op hun land en zeeën, maar ook trots op hun moderne apparatuur waarmee deze visolie gemaakt wordt.
Arctic Blue gebruikt geen plastic flessen voor de vloeibare visolie, maar alleen glazen flessen. Wij zijn er dus zeker van dat er geen hormoon-verstorende stoffen vanuit het plastic naar de visolie kunnen migreren.
5. Vers
Versheid bij visolie betekent net iets anders dan bij brood maar is wel vergelijkbaar. Versheid is, naast zuiverheid, minstens zo belangrijk voor een olie. Het weerspiegelt namelijk de conditie van de gevoelige Omega-3 vetzuren.
En die moet goed zijn, omdat een ranzige (geoxideerde) olie niet bepaald gezond voor je is.
Versheid van een olie kun je bepalen door te ruiken of te proeven. Een verse olie zal nooit ‘opboeren’, oprispen met vislucht. Je kunt versheid ook heel precies meten in een laboratorium en vervolgens uitdrukken in een getal.
Dit getal heet in ons vak de oxidatie-waarde, soms ook de Totox-waarde genoemd. Het staat voor Totale Oxidatie-waarde. Onze Noorse partner en wijzelf meten deze regelmatig.
Door het gebruik (van de filet-snijresten) van verse Arctische wilde kabeljauw is de oxidatie-waarde van onze olie uitzonderlijk laag. Dit komt onder andere doordat de vis, heel snel, al op de boot in koude omstandigheden wordt verwerkt.
Daarnaast staat Noorwegen bekent om zijn moderne productie faciliteiten. Ook de relatief korte afstand tot Noorwegen draagt bij aan de versheid van Arctic Blue: Veel andere visolie van sardientjes en ansjovis komt uit het warme Zuid-Amerika. Soms gaat deze zelfs eerst nog naar China of Noord-Amerika. Het duurt dus vrij lang voordat deze in Europa bij de klant aankomt.
Een hele lage oxidatie-waarde is dus niet alleen optimaal voor je lichaam, maar het zorgt ook voor de zachte smaak van de olie waardoor deze gebruikt kan worden in yoghurt of smoothie of zo van de lepel.
Een olie waarvan de slechte smaak wordt gemaskeerd met heftige kunstmatige smaakstoffen zal nooit lekker smaken.
Gebruik je een ander merk visolie (of algenolie), dan is het raadzaam te vragen naar de oxidatie-(totox)-waarde hiervan. Als ze hier geen laboratorium analyse van de peroxide en anisidine-waarde kunnen of willen geven, weet je eigenlijk al genoeg…
6. Natuurlijk
Pure Arctische MSC visolie bestaat alleen in een natuurlijke vorm. Dit is de zogenaamde triglyceride vorm. Exact de manier zoals vetten in de natuur (in vis) voorkomen. De natuur heeft dit bedacht omdat vetten op die manier het meest stabiel zijn.
Instabiele vetten daarentegen hebben meerdere nadelen. Precies de reden waarom wij nooit de niet-natuurlijke ethylester zouden willen hebben.
Ethylester kwaliteitsnadelen (3x).
Ook is er nog een moreel bezwaar. Wanneer voor het concentreren van visolie geen filet-snijresten worden gebruikt, maar hele sardientjes en ansjovis, dan is dit een ongelofelijke hoeveelheid vis die anders voor mens of dier had kunnen worden gebruikt.
Daarnaast gebeurt dit ook nog eens voornamelijk op plaatsen aan de andere kant van de wereld.
Deze sardientjes en ansjovis laten wij dus liever voor de lokale visser of de dolfijn, zeevogel, zeeleeuw en walvis.
Conclusie:
Geconcentreerde visolie op basis van ethylesters of sardientjes/ansjovis past helemaal niet bij Arctic Blue en gaan we ook NOOIT verkopen.
Oxidatie-waarden Arctic Blue
Oxidatie-waarde, ook wel versheid van een olie kun je bepalen door te ruiken of te proeven. Een verse olie zal nooit ‘opboeren’, oprispen met vislucht. Je kunt versheid ook heel precies meten in een laboratorium en vervolgens uitdrukken in een getal. Dit getal heet in ons vak de oxidatie-waarde, soms ook de Totox-waarde genoemd.
Het staat voor Totale Oxidatie-waarde. Onze Noorse partners en wijzelf meten deze regelmatig.
In veel analyses wordt de graad van oxidatie gegeven door alleen de peroxide-waarde. Dit is niet voldoende omdat deze peroxides verder worden omgezet. Wij meten daarom ook een belangrijke tweede indicator van versheid namelijk de anisidine-waarde.
Peroxide-waarden geven de huidige oxidatie terwijl anisidine-waarden de verlopen oxidatie meten. Met beide waarden kan de enige correcte totale oxidatie-waarde bepaald worden, de zogenaamde Totox-waarde. Die wordt als volgt berekend:
Totox-waarde = (2 x peroxide-waarde) + anisidine-waarde.
Dit is dé internationaal erkende manier om de oxidatie-waarde van een olie uit te drukken. Hoe lager deze Totox-waarde, hoe verser de olie. De Europese richtlijn voor de Totox-waarde is 30. Wij vinden die belachelijk hoog en zijn blij dat we op ruim minder dan 1/3 hiervan zitten en dus een buitengewoon veilig en gezond product kunnen garanderen.
De peroxide-waarde van de Pure Arctische MSC Visolie voor capsules is altijd tussen 0 en 0,5 en de anisidine-waarde < 1 of < 2, waarmee de Totox-waarde uitkomt op < 2 of < 3. Het afvullen van een fles of het maken van een capsule verhoogt de Totox-waarde enigszins waardoor deze voor Arctic Blue MSC visolie capsule uitkomt op 4,9.
De uiteindelijk Totox waarde van de Arctic Blue plantaardige algenolie, gemeten in de capsule is 5,2.
Om beschadiging van de gevoelige Omega-3 vetzuren te voorkomen na productie, wordt een uitgekiende combinatie van antioxidanten toegevoegd. Voorbeelden zijn tocoferolrijk extract (bevat verschillende typen vitamine E), rozemarijn extract en ascorbylpalmitaat (dit is vetoplosbare vitamine C).
Een hele lage oxidatie-waarde is niet alleen beter voor je lichaam vergeleken met ranzige olie, maar het zorgt ook dat we geen heftige kunstmatige smaakstoffen hoeven toe te voegen om een hoge oxidatie-waarde of van een oude olie te hoeven maskeren.
De lage Totox-waarde van de visolie zorgt dus ook voor de zachte smaak van de olie waardoor deze gebruikt kan worden in yoghurt, smoothie of shake of zo van de lepel.
Gebruik je een ander merk visolie, dan is het raadzaam te vragen naar de oxidatie-waarde hiervan. Als ze hier geen laboratorium document van kunnen of willen geven, weet je eigenlijk al genoeg…