Mijn hond heeft overgewicht is dat erg?

De gevolgen van overgewicht bij je hond.

Heeft je hond overgewicht? Hij is hierin zeker niet de enige.
Overgewicht bij honden komt vaker voor dan je denkt. Maar het is niet iets wat je zou moeten negeren.
In deze blog kan je lezen over wat de gevolgen kunnen zijn van overgewicht en waarom het belangrijk is om je hond te helpen aan een gezond gewicht.

Waarom is overgewicht bij honden schadelijk?

Overgewicht bij je hond kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
Een hond met overgewicht draagt voortdurend extra kilo’s met zich mee, wat zorgt voor extra druk op zijn gewrichten.
Dit kan dan weer pijn veroorzaken en ervoor zorgen dat je hond minder gaat bewegen. Omdat je hond dan minder goed kan bewegen, zal hij ook minder actief worden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Maar het gaat niet alleen om het dragen van die extra kilo’s. Er is meer….

Overgewicht en ontstekingen.

Te veel lichaamsvet veroorzaakt laaggradige ontstekingen in het lichaam, verlaagt de weerstand, verhoogt het risico op diabetes, maakt je hond sneller moe en het beïnvloedt de werking van de organen.
Vetweefsel is namelijk een actief orgaan dat ontstekingsbevorderende stofjes aanmaakt.
Hoe meer vetweefsel je hond heeft, hoe meer van deze stoffen vrijkomen.
Deze laaggradige, chronische ontstekingen zijn misschien onzichtbaar van de buitenkant, maar hebben een grote impact op de gezondheid van je hond.

Impact op gewrichten.

Elke kilo extra betekent meer belasting op de gewrichten. De gewrichten zijn niet gebouwd om constant te veel gewicht te dragen. De extra druk zorgt ervoor dat het kraakbeen sneller slijt, wat pijn en ontstekingen kan veroorzaken. Zo kan dan artrose ontstaan: een chronische aandoening die de bewegingsvrijheid en het plezier van je hond enorm beperkt.

Wanneer bewegen dan ook pijnlijker wordt, zal je hond minder graag lopen, spelen en rennen. En dat zorgt weer voor spierafname en juist deze spieren zijn nodig om het lichaam en de gewrichten te ondersteunen.

Het gevolg? Nog minder beweging, nog meer druk op het skelet en een vicieuze cirkel die steeds lastiger te doorbreken is.

Beweging is belangrijk

Blijven bewegen is belangrijk, maar pas het aan op het niveau van je hond. Een fysiotherapeut kan je hierin ook begeleiden. Hydrotherapie is bijvoorbeeld een effectieve manier om de spieren op een verantwoorde manier op te bouwen. Dit kan net helpend zijn voor je hond om een goede start te maken zijn conditie verder op te bouwen. Hoe sterker zijn spieren zijn, hoe beter ze de gewrichten kunnen ondersteunen.

Wat doet te veel vetweefsel in het lichaam?

Obesitas is een ophoping van overmatig hoeveelheden vetweefsel.
Vetweefsel produceert ontstekingsbevorderende cellen. Hoe meer vet, hoe meer van dit soort ontstekingsprikkels, met gevolgen voor het hele lichaam.
Deze ontstekingen:

  • Belast het immuunsysteem
  • Verlagen de weerstand
  • Verhogen van de kans op ziekten zoals:
    • hart- en vaatproblemen
    • insulineresistentie / diabetes
    • hormonale disbalans
    • bepaalde vormen van kanker

De levenskwaliteit van je hond

Honden met overgewicht hebben het vaak sneller warm, zijn sneller buiten adem en hebben minder uithoudingsvermogen. Zelfs een korte wandeling kan al zwaar betekenisvol zijn.
Het kost je hond letterlijk allemaal meer moeite: opstaan, springen, spelen…

Je doet je hond dus echt een plezier om hem te helpen met afvallen.

Minder gewicht kan een wereld van verschil maken voor de kwaliteit van zijn leven en het welzijn van je hond.
Een hond met een gezond gewicht zal sneller herstellen van ziekte, ingrepen of andere zaken. Ze leven over het algemeen langer, maar het is nog belangrijker dat hun kwaliteit van leven beter is.

Overgewicht en tekorten

Honden met overgewicht kunnen overigens ook tekorten van essentiële voedingsstoffen hebben. Hoewel je het misschien niet zo snel zou verwachten. Maar bij honden die meer dan genoeg voeding krijgen, hoeft het niet te betekenen dat deze voeding de juiste nutriënten bevat. Voeding met de juiste ingrediënten zoals hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen zijn enorm belangrijk voor spieropbouw, een goed gewicht, herstel, energie en een sterk immuunsysteem.

Veel commerciële voedingen bevatten onvoldoende hoogwaardige nutriënten zoals:
• goed opneembare eiwitten
• essentiële vetzuren
• vitaminen en mineralen
• ontstekingsremmende ingrediënten

Voor spieropbouw, energie, herstel en weerstand zijn juist die hoge kwaliteit van voedingsstoffen zo belangrijk.

Bewustwording is je eerste stap

Overgewicht ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Het sluipt er langzaam in, je geeft een extra koekje, je hond is intussen gecastreerd of er was een iets minder actieve periode. En voor je het weet, sluipt het erin.

Uiteindelijk begint het doorbreken van de vicieuze cirkel met bewustwording. Weten wat overgewicht echt doet met het lichaam van je hond. Begrijpen dat je hond niet alleen “een beetje zwaarder” is geworden, maar dat zijn lichaam onder druk staat.

Als je weet hoe je je hond kunt helpen zonder simpelweg zijn voer te halveren (dit kan zelfs schadelijk zijn), kun je hem op een gezonde manier terug brengen naar een passend gewicht. Zonder hem tekort aan voedingsstoffen te geven of honger te laten lijden.

Een fittere, vitalere hond die weer plezier heeft in bewegen, spelen en leven is natuurlijk hartstikke fijn.

Je hoeft het niet allemaal alleen uit te zoeken.

 

Maar weten waar het vandaan komt en wat het doet, is het begin.

Niet te snel afvallen

Als je hond te snel afvalt kan dit gevolgen hebben voor zijn lijf. Een crashdieet kan er namelijk voor zorgen dat niet alleen het vet gaat wegnemen, maar ook de spieren gaat ‘op eten’. Dit is het laatste wat je wilt natuurlijk.
Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je hond op de lange termijn zijn gezonde gewicht niet kan behouden.
Het is daarom belangrijk om op een beheerste manier gewicht te verliezen.

Hoe heeft voeding hier een rol in?

Niet alleen de hoeveelheid voeding is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de ingrediënten.

Een voedzaam dieet bevat:
• voldoende hoogwaardige eiwitten
• ontstekingsremmende ingrediënten
• een goede balans tussen vetten, koolhydraten en vezels
• lage glycemische lading
• ondersteuning van spijsvertering en darmgezondheid
• voldoende vitaminen en mineralen

Als we verder kijken…

Overgewicht kan ontstaan door een onderliggende aandoeningen en andersom kan overgewicht ook aandoeningen ontwikkelen. Als je twijfelt aan de gezondheid van je dier, kan je hier natuurlijk het beste over overleggen met jouw dierenarts.

Naast dat overgewicht invloed heeft op bijvoorbeeld het immuunsysteem, heeft het ook een belasting op de lever, zorgt het voor verhoogde productie van vrije radicalen (die ook weer gevolgen hebben), kan het de hormoonaanmaak verstoren, kunnen commerciële brokken om af te vallen ook juist averechts werken en heeft de spijsvertering ook veel te verduren. Het lijf van je hond wordt zo extra belast, van binnen en van buiten.

Tot slot

Je bent niet de enige. Veel honden komen op een bepaald moment in hun leven een beetje aan. Maar mocht het een probleem gaan worden dan is het goed om je hond op een gepaste wijze terug te brengen naar zijn ideale gewicht.
Twijfel je of je hond misschien wat te zwaar is of merk je verschil in zijn gedrag of energieniveau?
Je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag met een persoonlijk plan dat past bij jullie situatie en jouw hond.

Of je hond overgewicht heeft kun je ook checken via deze tool: BSC SCORE

Over mij

Mijn naam is Daniëlle, orthomoleculair en integraal voedingstherapeut voor honden. Klinkt als een hele mond vol, maar eigenlijk wil ik jou, als hondenmens vooral helpen om bewustere keuzes te maken. Keuzes die je hond ondersteunen om gezond en vitaal te leven. Ik geef je praktische inzichten die bij jou en je hond passen en deel kennis die je helpt om bewustere, en misschien wel betere keuzes te maken.