De productenlijn van Nature’s Specialties is erg uitgebreid. Daardoor kan het lastig zijn om een keuze te maken. Hieronder vind je informatie over het gebruik van de producten van Nature’s Specialties.  Het is een soort handout, zodat je alles op één pagina terug kan vinden.

Wat wordt er besproken?

 • Het stappenplan voor het beste resultaat.
 • Welke producten passen bij je hond?
 • Wat gebruik je nou waarvoor?
 • Hoe verdun je de producten?

Het is fijn om te weten dat de producten van Nature’s Specialties vrij van siliconen en parabenen zijn en grotendeels ook nog sulfaatvrij. Daarnaast is het ook nog biologisch afbreekbaar, niet op dieren getest en bevat het geen dierlijke ingrediënten.
Je kunt de shampoo’s mixen met elkaar en ook de conditioners kan je mixen, zo profiteer je van meerdere bijzondere eigenschappen per wasbeurt. De shampoo’s en conditioners zijn ook goed te verdunnen met warm water. Bij elk product staat aangegeven tot hoever je het kan verdunnen.

Bij elk product is een link meegegeven, zodat je het makkelijk terug kan vinden in de webshop.

Ik hoop dat je door de uitleg je wegwijs vindt tussen de producten, maar soms heb je wat meer advies nodig.  Mail me gerust, ik help je graag verder.

Nature's Specialties
shampoo's en conditioners van Nature's Specialties

Stappenplan

Het is verstandig om de juiste stappen te volgen voor het beste resultaat van de producten (of voor elk ander verzorgingsproduct) bij het wassen van je hond. Uiteraard kan en mag je (andere) keuzes maken hierin die ook voldoende werken.

Het is bijvoorbeeld goed om je hond 2 keer te wassen. Bij de eerste wassing zorg je ervoor dat de vacht en huid goed schoon wordt en dat de haarschubben goed open gaan staan. Op deze manier wordt bij de 2e wassing de verzorgende shampoo goed opgenomen, zodat de werking van deze verzorgende eigenschappen optimaal is.
Als afsluiter kies je een goede conditioner. Een conditioner zorgt er o.a. voor dat de haarschubben sluiten. Hierdoor heb je langer resultaat van je producten. Dus ook bij korte vachten is het slim om een conditioner te gebruiken.

Op deze manier wassen is ook productief voor elk ander goede hondenshampoo/conditioner dat je gebruikt natuurlijk.  Vraag gerust eens aan je trimster hoe je de vacht van jouw hond het beste kan verzorgen, zij helpen je graag. Een goed verzorgde vacht scheelt tijd en wellicht ook voor veel ongemak bij je hond.

Als we nu naar de producten van Nature’s Specialties kijken ziet dat er zo uit:

 1. Bij de eerste keer wassen is het gebruik van de High Concentrate Pré Wash te adviseren. Deze shampoo haalt veel vuil uit de vacht en wast echt goed schoon en het zet de haarschubben goed open, zodat bij de volgende stap de verzorgende shampoo goed opgenomen kan worden.
 2. Vervolgens neem je een verzorgende shampoo naar keuze. Je kunt verschillende soorten met elkaar mengen voor het beste resultaat, of aan één soort voldoende hebben. Verderop in de tekst kun je bij het kopje “welke producten passen bij je hond” meer lezen over de keuze van een verzorgende shampoo. Via deze link kan je alvast een kijkje nemen bij de shampoo’s. Soms is het gewoon een kwestie van smaak, welke geur je lekker vindt of welke uitwerking iets heeft en soms is het verstandig om te kijken naar het “probleem” dat je graag wilt oplossen.
 3. Als afsluiter gebruik je een conditioner, zoals eerder gezegd, zorgt deze ervoor dat de haarschubben zich weer sluiten. De vacht wordt lekker zacht en is makkelijker te kammen. Hier vind je alle conditioners. De Re-Moisterizer is een allround conditioner dat je eigenlijk altijd kan gebruiken. Verderop in de tekst staat hier ook meer uitleg over.
 4. Als laatste kan je er voor kiezen om de vacht na het wassen, op handdoekdroge vacht in te sprayen met een anti-klit spray of verzorgende spray. Deze voegt nog meer verzorging toe en helpt bij het vergemakkelijken van het ontdoen van klitten.

Na het wassen kan je ervoor kiezen om je hond een hondenbadjas aan te doen. Dat hoeft niet lang, een half uurtje is voldoende. Dit neemt al veel water op en het scheelt enorm veel nattigheid in huis.
Daarna blazen met de waterblazer is ook een echte toevoeging voor het snel en goed droogblazen van de vacht. Het blaast de vacht lekker los, wat weer veel klitten scheelt.
Een waterblazer kan je ook goed tussen de wasbeurten door gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je hond nat geregend is of heeft gezwommen, maar ook om vuil uit de vacht te blazen. Want hoe stoffiger de vacht van je hond is, des te makkelijker klit het en het borstelen van je hond gaat dan ook een stuk lastiger.

in bad
badjas

Welke producten passen bij je hond?

Er zijn best heel wat producten van Nature’s Specialties, daardoor kan het zijn dat een keuze maken wat lastig is. Hieronder vind je een opsomming van alle producten in de webshop waarin je een (makkelijkere) keuze kan maken. De uitleg is gebaseerd op het beste resultaat, natuurlijk heb je hierin altijd een keus en kan je ook een gedeelte gebruiken.

Stap 1:

Voor de pré-wash wasbeurt is de keuze niet zo lastig.
Dan heb je met de High-Concentrate Shampoo gelijk de goeie te pakken. De High-Concentrate haalt alvast veel vuil uit de vacht en wast goed schoon, daarnaast zet het de haarschubben goed open om de verzorgende eigenschappen van de verzorgende shampoo goed zijn werk te laten doen. Het geeft een lekkere frisse, schone geur. Verdunt tot 1:24.

Stap 2:

Bij de 2e wassing kies je voor een verzorgende shampoo. Doordat de haarschubben nu goed open staan, wordt de verzorging goed opgenomen in de vacht.

Verharende hond / stokhaar:
Deze honden hebben (meestal) een dubbele vacht. Een ondervacht  met daaroverheen de dekvacht. Je kan de volgende producten gebruiken:

 • De EZ-OUT shampoo is een fijne shampoo. Deze shampoo helpt om de overtollige haren makkelijker te verwijderen en het overmatig verharen te verminderen. Verdunt tot 1:16.
 • De Plum Silky (1:24), Coconut Clean (1:16) is een allround shampoo dat je ook goed kan gebruiken voor je verharende hond. Zie hieronder bij de knip- en scheervachten voor verdere uitleg.

Knip- of scheervacht:
Deze vachten kennen bijna geen ondervacht en verharen weinig. De losse haren blijven in de vacht zitten en zal je eruit moeten halen door goed te borstelen. Door regelmatig te wassen en blazen is het borstelen en verzorgen een heel stuk gemakkelijker. Je ziet deze vachten bijvoorbeeld bij labradoodles en poodles.

 • De Plum Silky is een erg gewilde shampoo en ruikt ook erg lekker. De shampoo is mild en geconcentreerd, het geeft textuur aan de vacht en geeft zachtheid aan de vacht. Verdunt tot 1:24.
 • Coconut Clean geeft een tropische kokosnootachtige geur. De shampoo geeft body & volume en herstelt vochtbalans, glans en zachtheid van de vacht. Verdunt tot 1:16.

Langharige vachten, wat sluiker vallende vachten:

 • De Aloë premium  is een fijne shampoo voor deze vachten. De shampoo reinigt diep en geeft een zachte, glanzende vacht. De shampoo heeft een fris kruidige geur. Verdunt tot 1:16.
 • Plum Silky is als allround shampoo ook een goeie keuze, doordat het ook veel zachtheid geeft aan de vacht. Verdunt tot 1:24.

Pupjes:
In principe kan zo goed als elke andere shampoo ook bij pupjes gebruikt worden vanaf 6 weken.

Sheazam Sheabutter Shampoo:
We hebben nu alleen nog niet de Sheazam Sheabutter Shampoo behandelt.
Deze shampoo staat bekent om zijn enorm voedende, verzachtende en verzorgende eigenschappen op huid en vacht.  Het geeft verlichting bij een droge, jeukende en schilferige huid, geeft glans, hydrateert, ontwart en is sulfaatvrij. Echt een weldaad voor de huid en vacht en misschien wel één van de of  dé beste lijnen (er is ook een conditioner en spray in deze lijn) binnen Nature’s Specialties. Omdat deze shampoo eigenlijk geen volume geeft en weinig sopt wordt geadviseerd om deze te mixen met een andere verzorgende shampoo. Maar het kan ook zeker gebruikt worden zonder te mixen. Sheazam Sheabutter heeft een zachte geur. Je kan op aangedane plekken eventueel wat extra Sheazam aanbrengen. Laat het 2-5 minuten intrekken voordat je het uitspoelt. Verdunt tot 1:8.

Stap 3:

Je eindigt het wassen altijd met een conditioner. Deze sluit de haarschubben weer, zodat je langer van alle verzorgende en verzachtende eigenschappen van de shampoo’s en conditioners kan genieten. Maar welke kan je nu het beste kiezen?

 • De Re-Moisturizer kan je eigenlijk altijd gebruiken als keuze voor een conditioner. Het is niet voor niets de 1e keus van vele trimmers en hondeneigenaren. Deze conditioner dringt diep door en trekt binnen een paar minuten al goed in. De geur is heerlijk zacht, een beetje babygeur. Verdunnen kan naar behoefte.
 • De Sheamora shea butter & Argan oil conditioner, past mooi in de lijn  bij de Sheazam Sheabutter shampoo. Ook deze conditioner wordt graag gebruikt bij bijna alle vachten. Het helpt bij het verzachten van huidirritaties, bevordert genezing en is anti-microbieel. De conditioner verzacht de vacht, versterkt, hydrateert, stopt haarbreuk, bevordert haargroei en geeft glans. De Sheamora heeft een zachte geur. Verdunt tot 1:8
 • De Super EZ DeMatt conditioner is ontwikkeld om diep door te dringen in klitten. Deze conditioner ontwart, repareert en versterkt beschadigde haren. Deze conditioner kan je ook als pré bath gebruiken, door het aan te lengen met warm water en aan te brengen op de droge vacht, 15 minuten in laten trekken en dan uit spoelen. Daarna kun je je hond gewoon wassen zoals hierboven aangegeven. Ook fijn om te mixen met de Re-moisturizer bijvoorbeeld. De Super EZ DeMatt heeft een frisse geur. Verdunt tot 1:12.
 • De Plum Silky conditioner is een heerlijk ruikende conditioner dat mooi past in de lijn van de Plum Silky shampoo. Een gepatenteerde mix van conditioners vermengd met keratine en zijde-proteïnen, voegt zachtheid & vocht toe en vermindert kroezen, waardoor je een zachtere, beter hanteerbare vacht krijgt.

Stap 4:

Als laatste kan je er nog voor kiezen om een vachtspray te gebruiken over de vacht van je hond. Deze hebben een fijne werking, nadat je gewassen hebt en de vacht handdoekdroog is. Maar je kan het ook op een droge vacht gebruiken.

 • De Quicker Slicker Spray geeft conditionering, ontwart en dematt. Je kan het na het wassen op de handdoekdroge vacht sprayen vóór het blazen of op de droge vacht om te helpen bij het (makkelijkere) borstelen van je hond. Het helpt bij het hydrateren, herstellen en makkelijker borstelen van de vacht. Voegt glans toe zonder de vacht te verzwaren of residu achter te laten. Speciaal voor het makkelijker door de klitten komen.
 • De Sheablast conditioneringsspray past mooi in het rijtje van de Sheazam shampoo en de Sheamora conditioner.  Het is een leave-in conditioningspray dat  herstelt, haaruitval kan verminderen, glans toe voegt en anti-microbiële eigenschappen heeft.  Ook deze spray is goed om de vacht lichtjes mee in te sprayen op de handdoekdroge vacht na het wassen. Of tussendoor als verzorging van de vacht. Heeft een zachte geur, beetje vanille-achtig.
 • De Fluff & Puff Remoisturizing Spray is een fijne conditionerings- en vochtinbrengende spray. Bevat o.a. aloë vera en na-pca, dit zorgt voor de zachtheid en vochtinbreng in de vacht en huid. Het conditioneert, ontwart en controleert gespleten haarpunten, kroeshaar, statisch en wapperend haar en geeft een fluffy vacht. Je kan het na het wassen op handdoekdroog haar insprayen of tussen de wasbeurten door gebruiken.  Heerlijke frisse, zachte geur.

Wat is er nog meer?

Hierboven staan bijna alle producten welke ik in de webshop staan en die je kan gebruiken tijdens en na het wassen.
Bijna alle producten…..er zijn nog een aantal verrassende producten voor je hond…. of misschien wel voor jezelf?

 • De Speedy Groom Waterless Shampoo is een droogshampoo. Het is een spray dat je kan gebruiken voor (kleine) stukjes vacht.  Bijvoorbeeld bij ongelukjes of vieze vachten of wellicht na een operatie. Super handig om in huis te hebben. Om te gebruiken haal je eerst het ergste vuil uit de vacht van je hond, je sprayt de vacht in en je veegt met een schone doek na en borstel na.
 • De Wham Anti-Itch Spray, geeft verlichting bij jeuk, geïrriteerde huid of na beetjes van bijvoorbeeld vlooien of teken. Kan ook goed helpen wanneer je hond er een gewoonte van heeft gemaakt om op zijn pootjes te knagen en je dit wilt doorbreken. Probeer altijd eerst een klein stukje op de huid. Het kan namelijk iets prikken. Deze spray is super handig om in huis te hebben. Ook voor jezelf als je bijvoorbeeld gestoken bent door een mug of andere jeukende plekjes hebt. Het heeft een medicinale lucht.
 • De Face & Body Wash, is een foam dat je niet hoeft uit te spoelen. Je kan het dus gebruiken om stukjes vacht weer even op te frissen, bijvoorbeeld bij vieze snorren of stinkende baarden. Maar je kan het ook tijdens een wasbeurt gebruiken voor het wassen van de kop en gewoon uitspoelen. Je masseert de foam in de vacht en veegt met een doek al het overige weg.
  Plum-Crazy: (fris)zoetige plumgeur. één van de favoriete geuren.
  Yard Dog: frisse geur.
 • De Foo Foo Colognes, zijn heerlijke parfums voor op de vacht van je hond.
High Concentrate for dirty dogs 473 mlEZ Out Shampoo 473 mlPlum Silky Shampoo 473 mlSweet Passion 473 mlRe-Moistorizer conditioners 473 mlSuper EZ Dematt Conditioner 473 mlQuicker Slicker Spray 473 mlFluff & Puff Spray 473 mlOdor terminator 60 mlFace & Body Wash

Hoe verdun je de shampoo’s en conditioners?

De shampoo’s en conditioners van Nature’s Specialties zijn zeer geconcentreerd, daarom kan je ze goed verdunnen.
Je kunt veel geld besparen door zoveel mogelijk uit de shampoo’s en conditioners te halen door het volgen van onze eenvoudige mengmethode.
Natuurlijk mag je het ook direct op de vacht gebruiken, maar dat is niet altijd nodig.

Wat heb je nodig?

 • Een mengfles van 500 ml of 1000 ml.
 • Warm water.
 • Shampoo / conditioner naar keuze.

Hoe meng je?

 • Vul de mengfles met warm water.
 • Doe de gewenste hoeveelheid shampoo of conditioner in de mengfles.
 • Schud de mengfles totdat het product en het water goed gemixt zijn.

Hoeveel ml shampoo of conditioner heb je nodig om 1 hond te wassen?

Bij kleine tot middelgrote honden heb je vaak genoeg aan een mengfles van 500 ml. om je hond te wassen. Bij grotere honden of honden met veel vacht zal je een mengfles van 1000 ml. nodig hebben.
Bij elke shampoo of conditioner staat aangegeven tot hoever je ze kunt verdunnen met warm water. Op de mengfles staan helaas geen maten aangegeven, dus je zult een inschatting moeten maken. Als je genoeg hebt aan bijvoorbeeld 50 ml. shampoo en je hebt een 500 ml. fles, dan heb je 1/10 nodig van de mengfles. Vul de mengfles altijd éérst met warm water en vul dan aan met de shampoo of conditioner. Doe je het andersom, dan gaat het wellicht erg schuimen en dat is niet handig.

Let op!
Verdun alleen wat je nodig hebt. En laat het niet langer dan een dag staan.
Nature’s Specialties producten zijn natuurlijk en biologisch afbreekbaar, dus als je de shampoo opnieuw gaat mixen zal het zichzelf uiteindelijk afbreken en zijn werking verliezen! En binnen 24 uur ontstaan er al bacteriën en schimmels in een mengfles. Reinig de gebruikte mengfles goed voor je het opnieuw gaat gebruiken.

Hieronder in de tabel kan je goed zien hoeveel product je ongeveer nodig hebt per verdunning. Let op of je een 500 of 1000 ml. fles hebt.

500 ml. mengfles

Verdunning: Hoeveel shampoo/conditioner:
1 : 6 min. 90 ml.
1 : 8 min. 70 ml.
1 : 12 min. 50 ml.
1 : 16 min. 40 ml.
1 : 24 min. 30 ml.
1 : 32 min. 20 ml.
1 : 50 min. 10 ml.
1 : 64 min. 10 ml.

1000 ml. mengfles

Verdunning: Hoeveelheid shampoo/conditioner
1 : 6 min. 170 ml.
1 : 8 min. 125 ml.
1 : 12 min. 90 ml.
1 : 16 min. 70 ml.
1 : 24 min. 50 ml.
1 : 32 min. 40 ml.
1 : 50 min. 20 ml.
1 : 64 min. 20 ml.

Heb je nog vragen of zie je graag aanvullingen in dit artikel, laat het me gerust weten.
Het artikel zal indien nodig aangevuld en aangepast worden.

Met dank aan Nature’s Specialties voor alle informatie waaruit dit artikel is samengesteld.